Marinuotas miksas Fukujinzuke
Marinuotas miksas Fukujinzuke yra japoniškų ridikų (daikonų), lotoso šaknų, imbierų, agurkų ir baklažanų mišinys. Jis yra koncervuotas sojos padaže ir saldaus kepimo sake (mirino) pagrinde. Saldus rudas/raudonas patiekalas patiekiamas kaip japoniško kario (kare raisu) garnyras.
Kodėl jis vadinamas Fukujinzuke? Fukujin japonų kalba reiškia „Lucky Gods“.
„Fukujinzuke“ yra nefermentuotas marinuotų agurkų tipas, tradiciškai gaminamas rauginant septynis ingredientus: ridikėlius, lotoso šaknis, moliūgą, šiiso riešutus, šiitake grybus, baklažanus ir pupeles iš pradžių sojos padaže ir mirine.
Jis pavadintas septynių laimingųjų dievų vardu, nes jis pagamintas iį septynių ingredientų, ir sakoma, kad to pakanka garnyrui su ryžiais, nebesirūpinant papildomu garnyru dėl skonio ir sotumo. Tai paprastai jis vadinamas „Fukujinzuke“, nes tai ne tik sveika, bet ir taupu.
Puikiai tinka su japonišku kario patiekalų (Kare Raisu) ir ryžiais.
Fukujinzuke yra ne tik labai skanus patiekalas, bet ir naudingas sveikatai:
- Visi fermentuoti maisto produktai, kurie yra tsukemono (japoniški marinuoti produktai) yra naudingi sveikata ir labai mėgstami Japonijoje. „Tsukemono“ sudėtyje yra fermentų, kurie padeda pagerinti virškinimą. Jis taip pat turi probiotikų, kurie padeda pagerinti Jūsų odos būklę. Be to, tsukemono padeda pagerinti skrandžio ir inkstų funkcionavimą, turi daug B grupės vitaminų.
- Tsukemono gaminamai naudojant tradicine sir iš kartos į kartą perduodamą receptūrą. Naudingi dėl sudėtyje esančių vitaminų, skaidulų ir natūralių antioksidantų. Svarbu pažymėti, kad marinavimas actu, kuris yra populiarus Lietuvoje, nėra pats sveikiausias fermentacijos procesas, kuris gamina probiotikus iš „lactobacillus bakterijų“, naudojant druskos ir vandens sūrymą. Šios naudingos bakterijos, kurių pilna Tsukemono, teikia visokeriopą naudą sveikatai, pradedant skaisčia oda, stipria imuninės sistemos funkcija ir širdies bei kraujagyslių sveika būkle.
- Marinuotos daržovės turi didesnę naudą sveikatai nei žalios daržovės. Visu pirma, galima gauti B grupės vitaminų, kuriuos gamina mikroorganizmai. Maisto skaidulų dalis didėja pašalinus vandenį, todėl galima tikėtis, kad jis užkirs kelią vidurių užkietėjimui, pagerins žarnyno sveikatą, hiperglikemiją ir slopina cholesterolio kiekio padidėjimą.
Sudėtis:Daikon ridikas (50%), kukurūzų sirupas, cukrus, agurkai (6%), sojos padažas (vanduo, sojos pupelės, kviečiai, druska), vanduo, druska, baklažanas (1.5%), lotoso šaknys (1%), imbieras (0,5%), šiiso riešutai (0,2%), Rūgštingumą reguliuojančios medžiagos : E270, E260, E330, Konservantai: E202, sezamas (0,05%), Spalva : E163, E101.